با اين که تا چندي قبل برخي گمان ميکردند با خريد سهام بورس ميتوانند مانند دلار و سکه سودهاي هنگفت به دست بياورند اما حالا دستشان خالي مانده و بر کرده خود پشيمان هستند؛ بازار بورس اين روزها در تلاطم است و آيندهاي نامعلوم در پيش دارد.
به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از"
شيرازه"، برخي مسئولين مثل طغياني، سخنگوي کميسيون اقتصادي مجلس يازدهم به سرمايهگذاران و دارندگان سهام تاکيد دارد که همچنان اسقامت نمايند و تا بهبود وضعيت بازار بورس شکيبايي کنند.بعضي کارشناسان نيز معتقد هستند که بازار سهام در حال ورود به روند عادي و معمول خود مي باشد و افرادي که سرمايههاي مازاد خود را به بازار سرمايه وارد ميکنند، بايد ديد سرمايه گذاري ميان مدت و دراز مدت داشته باشند.آن ها پيش بيني مي کنندکه وضعيت بازار بورس به مراتب در مهرماه نسبت به شهريور ماه شرايط بهتري را رقم خواهد زد.
رنج بازار بورس از عوارض و آسيب هاي متعدد
دکتر مرزبان، اقتصاد دان و استاد دانشگاه شيراز در گفت و گو با خبرنگار "ما"، گفت:مي توان وضعيت بازار بورس را پيش بيني کرد اما اين پيش بيني زماني محقق مي شود که از نوسان و شوک خارج باشد، با اين وجود در حال حاضر بازار بورس ايران مثل يک بيماري مي ماند که از عوارض و آسيب هاي متعددي رنج مي برد.
وي افزود: اقتصاد ما با مسائل متعددي روبروست و نياز به کارشناسان امر،متخصصين و سرمايه گذاران خارجي به خوبي در آن احساس مي شود.چرا که تقاضا و درآمد کم شده، قيمت جهاني نفت پايين آمده و بسياري از بازارهاي اقتصادي به تعطيلي کشيده شده است.
دکتر مرزبان اظهار کرد: هم اکنون بازارهاي بورس آمريکا و اروپا در حال نزول هستند اما بورس ايران در دو سال گذشته به خوبي رشد کرد، شاخص بورس مي بايست بر روي پايه يک و 200 قرار بگيرد اما زماني که يک ميليون واحد اضافي داريم، اوضاع همين مي شود. بنابراين تا زماني که قيمت ها به صورت واقعي نباشد، بازار بورس مشکل دار است.وي با انتقاد از اين که ناظرين متخصص براي فعاليت بازار بورس ايران وجود ندارد،ادامه داد:اعمالي که مسئولين بازار بورس در ايران انجام مي دهند، نوعي دوپينگ است که وزنه آن واقعي نيست.
نياز به جلب اعتماد مردمي
دکتر مرزبان بکارگيري عوامل متعدد را در گذر از بحران بورس موثر دانست و بيان کرد: هرچه تحريم ها سنگين تر شود ورود ارز به بازار مشکل دار تر مي شود و قيمت ها بالاتر مي رود.لذا مي بايست جنبه هاي سياسي، اقتصادي تصحيح شود و با بکارگيري مديران کاربلد و نيروهاي متخصص از اين بحران خارج شود. افزود: از طرفي وقتي که اعتبار مردم نيز به دلايل مختلف کمرنگ شود، خريدار و تقاضايي براي ارائه هر نوع سياست و برنامه ريزي وجود نخواهد داشت.
سومين مولفه مهم اقتصاد جهاني
دکتر جعفر قادري، نماينده شيراز و عضو کميسيون برنامه و بودجه مجلس نيز با اشاره به مزاياي بازار بورس گفت: ورود به بورس، بهترين، سريع ترين و کم هزينه ترين راه جذب سرمايه و هدايت منابع مالي به سوي شرکتهاست و آن هامي توانند از اين فرصت طلايي نهايت استفاده را ببرند.
وي از جايگاه بورس و بازار سرمايه به عنوان سومين مولفه مهم اقتصاد جهاني ياد کرد و افزود: بازار بورس اين قابليت مهم را دارد که با جذب سرمايه هاي کوچک و بزرگ در گردش مالي و توسعه اقتصادي نقش موثري ايفا نمايد از اين رو بيشترين اهميت در پيشرفت اقتصادي دنيا دارد و مهمترين معيار سنجش سلامت اقتصاد هر کشور محسوب مي شود.
نماينده مردم شيراز تامين منابع مالي را اصلي ترين نياز کنوني شرکتهاي هر استان خواند و گفت: حضور در بورس سريع ترين و کمهزينهترين راه تامين و جذب سرمايه است که در مقايسه با استقراض از بانک ها کاملاً کمهزينهتر، سريعتر و اطمينانبخشتر خواهد بود و در اين حالت شرکت ها نه تنها اقساطي را پرداخت نخواهند کرد بلکه داراي شرکا و سهامداراني خواهند بود که در سود و زيان شرکت همراه آنان خواهند بود.
عضو کميسيون برنامه و بودجه مجلس به مزياي شرکت در بازار بورس اشاره و تاکيد کرد: شفافيت کامل مالي، کارايي و مثبت بودن ترازهاي مالي سرمايه اصلي و ارزشمند ورود به بازار بورس مي باشد که هر شرکت مي تواند از آن بهره مند شود. البته به روزرساني ارزش واقعي سهام، کسب اعتبار و اعتماد عمومي هم در سطح کشوري و هم در سطح بينالمللي و نيز سهولت در دريافت و ارائه تضامين بانکي و ساير ابزارهاي تامين مالي از ديگر مزاياي مهم حضور شرکتها در بازار سرمايه است.
وي با اعلام آمادگي نمايندگان مجلس در حمايت از شرکتها افزود: در حال حاضر به شرکتهاي فعال در بورس ۵ تا ۱۰ درصد تخفيف مالياتي تعلق مي گيرد و علاوه بر اين سازمان امور مالياتي به شرکتهايي که در سال جاري وارد بازار بورس مي شوند، تنها ماليات يک سالانه آن ها را محاسبه کرده و به ماليات ساليان گذشته آن ها ورود نمي کند.
لزوم نگاه بلندمدت سهامداران به بازار بورس
محمد کيامهر، مدير بورس منطقهاي فارس هم در گفتگو با خبرنگار "شيرازه"، با اشاره به کاهش سهام معاملات بازار بورس گفت: به خاطر کاهش قيمت سهام شرکت ها، حجم معاملات کمتر شده و از فعاليتهاي بازاربورس کاسته شده است.
وي افزود: از ابتداي سال تا اواخر تيرماه شاخص بورس حدود ۳۰۰ واحد رشد کرد که نياز به اصلاح و ايجاد تعادل در بازار دارد چرا که اين خود در کاهش قيمتها نمود مييابد.
کيامهر با بيان اين که نمي توان آمار دقيقي و مشخصي را از ورود فعالان به بازار بورس اعلام کرد، گفت: آمار و ارقام کدهاي صادر شده در استان را در اختيار نداريم و سيستم نيز اين خروجي را به ما نمي دهد که چه تعداد از افراد وارد بازار بورس شده اند اما ميتوان متوجه شد که اين آمار با کاهش همراه شده است.
مدير بورس منطقهاي فارس به سهامداران توصيه کرد:بهتر است که سهامداران نگاه بلندمدتي به بازار بورس داشته باشند چرا که افزايش و کاهش قيمتها و نوسانات بازار در همه جاي دنيا اتفاق مي افتد و امري کاملا طبيعي است.
بورس ريخت، ارز بالا رفت
در هفته منتهي به ۴ مهر ماه، بهاي هر انس طلا و قيمت انواع کاميوديتيها مانند نفت و فلزات و ارز ديجيتال بيت کوين تحتتاثير رشد قابل توجه ارزش شاخص جهاني دلار روندهاي همسويي را ثبت کردند. همچنين در بازار داخلي عليرغم افت شاخص کل بازار سهام، روند جهشي قيمت سکه و دلار به دليل جوسازيهاي سياسي ناشي از اقدام آمريکا در فعال کردن مکانسيم ماشه ادامه داشت. در آغاز هفته منتهي به ۴ مهر ماه قيمت سکه و دلار به دليل انتظار برخي معامله گران از افزايش عرضه ارز توسط دولت به دليل اخبار مبني بر فعال شدن مکانيسم ماشه، اندکي کاهش يافت. اما به عقيده برخي معامله گران، فعال شدن مکانيسم ماشه باعث افزايش نااطمينانيها و هجوم تقاضاي احتياطي به بازار ارز و سکه خواهد شد که اين پيشبيني در ادامه هفته گذشته محقق شد. در انتهاي هفته دلار با رشد ۴.۳ درصد به کانال ۲۸ هزار توماني نزديک شد. اگر چه قيمت دلار در صرافيهاي بانکي تا ۲۷ هزار و ۸۰۰ تومان رسيد اما بنا بر تحليل کارشناسان، اين مسئله نمي تواند به مانع رشد قيمت دلار شده و تنها براي کنترل ورود تقاضاي آربيتراژي موثر خواهد بود. بهاي سکه نيز با ثبت رشد ۲.۸ درصدي به ۱۳ ميليون و ۲۲۰ هزار تومان رسيد. انتظار ميرود در روزهاي آتي قيمت دلار و سکه تحت تاثير انتخابات امريکا و پيش بينيهاي آن نوسان داشته باشد.
شاخص کل سهام که در هفته منتهي به ۲۸ شهريور پس از چندين هفته ريزش، رشد ۹.۵ درصدي را به ثبت رسانده بود، در انتهاي هفته گذشته با کاهش ۵.۴ درصدي مواجه شد. بدين ترتيب شاخص کل سهام به ۱ ميليون و ۶۱۱ هزار و ۴۵۲ رسيد. يکي از عوامل افت شاخص، اخبار منتشر شده از فعال سازي مکانيسم ماشه ميباشد که موجب تشديد نگرانيها و خروج از بازار سهام و هجوم به بازار دلار شده است. برخي از کارشناسان نيز ادامه دستکاري در فرآيند بازار با حمايتهاي دستوري حقوقيها را عامل تداوم روند نزولي شاخص سهام ميدانند. به نظر ميرسد تا زماني که بازار توسط نهادهاي مختلف دستکاري شده و پشتوانه علمي و تحليلي براي تصميم گيري مسئولان وجود نداشه باشد، نمي توان به روند صعودي شاخص سهام اميدوار بود.
ارزش شاخص دلار که در دو هفته گذشته به کانال ۹۲ واحد وارد شده بود، در هفته منتهي به ۲۵ سپتامبر با رشد ۱.۵ درصدي از کانال ۹۴ واحد عبور کرد و به بالاترين رقم در حدود ۶ هفته اخير رسيد. افزايش نگرانيها از شيوع ويروس کرونا در اروپا و تضعيف ارز اين کشورها منجر به رشد ارزش دلار در هفته گذشته شد. اگر چه در هفته گذشته ارزش شاخص دلار اندکي افزايش يافت، اما پيشبيني ميشود به دليل تشديد تنشهاي چين و آمريکا و تداوم سياستهاي پولي انبساطي مجددا شاهد فت شاخص دلار در روزهاي آتي باشيم.
قيمت بيت کوين که در هفته منتهي به ۱۸ سپتامبر رشد ۴.۱ درصدي را به ثبت رسانده بود، در هفته گذشته با کاهش ۲.۳ درصدي به ۱۰ هزار ۶۴۹ دلار رسيد. تقويت شاخص دلار مهم ترين عامل افت ارزش بيت کوين بوده است. با توجه به احتمال افزايش ارزش طلا در روزهاي آتي پيشبيني ميشود ارزش بيت کوين نيز مجددا روند صعودي را از سر گيرد.در هفته گذشته (منتهي به ۱۸ سپتامبر) همه فلزات پايه رشد قيمتي را ثبت کردند. افزايش خوشبينيها نسبت به تقاضاي چين، کاهش بيسابقه موجودي انبارهاي لندن و کاهش ارزش دلار در اواسط هفته از دلايل اصلي افزايش تقاضاي فلزات در هفته گذشته بوده است. قيمت آلومينيوم در هفته گذشته در فاصله ۱۰ دلاري از مرز هزار و ۸۰۰ دلار قرار گرفت. همچنين پيشبيني ميشود در صورت شکسته شدن مرز ۷ هزار دلار قيمت مس در يک روند صعودي بلندمدت قرار خواهد گرفت.
در حالي که قيمت فلزات اساسي در هفته منتهي به ۱۸ سپتامبر رشد مثبت داشتند، در هفته اخير (منتهي به ۲۵ سپتامبر) همه رشد منفي را به ثبت رساندند. نگرانيها از افزايش تنشهاي امريکا و چين، شيوع گسترده بيماري کوويد ۱۹ در بسياري از کشورها و تقويت شاخص دلار از دلايل افت بهاي فلزات اساسي در هفته گذشته است.برپايه اين گزارش، اين روزها مردمي که در بازار بورس شرکت کرده اند،چندان دلِ خوشي از آن ندارد و لازم مي باشد که با برنامه ريزي حساب شده و البته بکارگيري مديران، نيروهاي متخصص و برقراري ارتباط موثر با کشورهاي مختلف وضعيت را از اين حالت به سمت مطلوب تري رهنمون ساخت.